Preview

Nephrology and Dialysis

Advanced search

Malnutrition in Patients with End-Stage Renal Disease Under Hemodialysis or Continuous Ambulatory Peritoneal Dialysis (CAPD) Treatment

Abstract

Malnutrition in hemodialysis and CAPD patients is widely regarded as a predictor of patients' survival, morbidity. Themain reasons for malnut rition in such patients are decreases in nutritional intake due to uremia, poor appetite related to glucose absorption during CAPD, protein loss through the peritoneal membrane, hormonal disorders and severe hypercatabolism. The purpose of this work was to study the prevalence of malnutrition in 31 hemodialysis and 31 CAPD patients. Malnutrition was assessed by food diaries, antropometric measurements and laboratory parameters. The gradations of malnutrition were standard: marasmus and malignant malnutrition, and combinations thereof. Malnutrition was found in 71% of CAPD and 51.6% of HD patients, occuring particularly in patients with diabetes mellitus. Among CAPD patients, a relationship was discovered between the severity of malnutrition on the one hand, and both anemia and mortality on the other hand. This relationship was absent in HD patients. It is therefore confirmed that malnutrition occurs more frequently in CAPD than in HD patients. Dietary supplementation proved to be of benefit in cases of severe malnutrition.

About the Authors

A. Yu. Baranovsky
Кафедра гастроэнтерологии и диетологии Санкт-Петербургской медакадемии последипломного образования, отделение диализа Санкт-Петербургского клинического центра передовых медицинских технологий, кафедра медико-социальной экспертизы Санкт-Петербургского института усовершенствования врачей-экспертов
Russian Federation


G. D. Shostka
Кафедра гастроэнтерологии и диетологии Санкт-Петербургской медакадемии последипломного образования, отделение диализа Санкт-Петербургского клинического центра передовых медицинских технологий, кафедра медико-социальной экспертизы Санкт-Петербургского института усовершенствования врачей-экспертов
Russian Federation


K. L. Raikhelson
Кафедра гастроэнтерологии и диетологии Санкт-Петербургской медакадемии последипломного образования, отделение диализа Санкт-Петербургского клинического центра передовых медицинских технологий, кафедра медико-социальной экспертизы Санкт-Петербургского института усовершенствования врачей-экспертов
Russian Federation


V. A. Eidelstein
Кафедра гастроэнтерологии и диетологии Санкт-Петербургской медакадемии последипломного образования, отделение диализа Санкт-Петербургского клинического центра передовых медицинских технологий, кафедра медико-социальной экспертизы Санкт-Петербургского института усовершенствования врачей-экспертов
Russian Federation


A. Yu. Zemchenkov
Кафедра гастроэнтерологии и диетологии Санкт-Петербургской медакадемии последипломного образования, отделение диализа Санкт-Петербургского клинического центра передовых медицинских технологий, кафедра медико-социальной экспертизы Санкт-Петербургского института усовершенствования врачей-экспертов
Russian Federation


S. L. Gavrik
Кафедра гастроэнтерологии и диетологии Санкт-Петербургской медакадемии последипломного образования, отделение диализа Санкт-Петербургского клинического центра передовых медицинских технологий, кафедра медико-социальной экспертизы Санкт-Петербургского института усовершенствования врачей-экспертов
Russian Federation


G. Yu. Dmitrieva
Кафедра гастроэнтерологии и диетологии Санкт-Петербургской медакадемии последипломного образования, отделение диализа Санкт-Петербургского клинического центра передовых медицинских технологий, кафедра медико-социальной экспертизы Санкт-Петербургского института усовершенствования врачей-экспертов
Russian Federation


R. P. Gerasimchiuk
Кафедра гастроэнтерологии и диетологии Санкт-Петербургской медакадемии последипломного образования, отделение диализа Санкт-Петербургского клинического центра передовых медицинских технологий, кафедра медико-социальной экспертизы Санкт-Петербургского института усовершенствования врачей-экспертов
Russian Federation


References

1. Кучер А.Г. Проблемы лечебного питания у больных с хронической почечной недостаточностью. Нефрология 1997; 1: №1, стр. 39-46.

2. Райхельсон К.Л., Земченков А.Ю., Эйдельштейн В.А., Гаврик C.Л., Дмитриева Г.Ю. Распространенность белково-энергетической недостаточности у больных с терминальной стадией хронической почечной недостаточности, коррегируемой постоянным амбулаторным перитонеальным диализом. Нефрология 1999; 3: № 1 (в печати).

3. Bergstrom J. Why are dialysis patients malnourished? Am J Kidney Dis 1995; 26: 229-241.

4. Bilbrey G.L., Cohen T.I. Identification and treatment of protein-caloric malnutrition in chronic hemodialysis patients. Dial Transplant 1989; 18:669-677.

5. Detsky A.S., McLaughlin J.R., Baker J.P. What is Subjective Global Assesment of Nutritional Status? J PEN 1987; 1:8-13.

6. Enia G., Sicuso C., Alati G., Zoccali C. Is Subjective Global Assesment of nutrition in dialysis patients. Nephrol Dial Transplant 1993; 12:1094-1098.

7. Gianciaruso В., Brunori G., Koople I.D. et al. Cross-sectional Comprasion of Malnutrition in Continious Ambulatory Peritoneal Dialysis and Hemodialysis Patients. Am J Kidney Dis 1995; 26:475-486.

8. Guarneri G., Toido G., Situlin R., Cararro M., Tanaro G. The Assesment of Nutritional Status in Chronically Uremic Patient. Contributions to Nephrology 1989; 72: 73-103.

9. Harty J.C., Boulton H., Curwell J. et al. The normalized protein catabolic rate is a flawed marker of nutrition in CAPD patients. Kidney Int 1994; 45:103-109.

10. lkizler Т/А., Hakim R.M. Nutrition in end-stage renal disease. Kidney Int 1996; 50: 343-357.

11. Kopple J.D. Nutritional status as a predictor of morbidity and mortality in maintenance dialysis patients. ASAIO J 1997; 43: 246-250.

12. Lowrie E.G., Lew N.L. Death risk in hemodialysis patients: the predictive value of commonly measured variables and an evaluation of death rate differences between facilities. ArnJ Kidney Dis 1990; 15: 458-482.

13. Marcen R., Teruel J.L., de la Cal M.A., Gomez C. The impact of malnutrition in morbidity and mortality in stable haemodialysis patients. Spanish Cooperative Study of Nutrition in Hemodialysis. Nephrol Dial Transplant 1997; 12: 2324-2331.

14. Marckmann P. Nutritional Status and Mortality of Patients in Regular Dialysis Therapy. J Intern Med. 1989; 226: 6429-6432.

15. NKF-DOQI Clinical Practice Guidelines for Peritoneal Dialysis Adequacy. National Kidney Foundation, New York 1997; 158p.

16. Scanziani R., Dosio B., Bonforte G., Surian M. Nutritional Parametrs in Diabetic Patients on CAPD. Advances in Peritoneal Dialysis 1996; 12:280-283.

17. Watson P.E., Watson L.D., Batt R.D. Total Body Water Volumes for Adult Males and Females Estimated from Simple Antropometric Measurments. AmJ Clin Nutr 1980; 33: 27-39.

18. Young G.A., Koople J.D., Lindholm B. et al. Nutritional Assesment of Continious Ambulatory Peritoneal Dialysis Patients: an Internetional Study. AmJ Kidney Dis 1991 ;l 7: 462-472.


Review

For citations:


Baranovsky A.Yu., Shostka G.D., Raikhelson K.L., Eidelstein V.A., Zemchenkov A.Yu., Gavrik S.L., Dmitrieva G.Yu., Gerasimchiuk R.P. Malnutrition in Patients with End-Stage Renal Disease Under Hemodialysis or Continuous Ambulatory Peritoneal Dialysis (CAPD) Treatment. Nephrology and Dialysis. 1999;1(1):24-31. (In Russ.)

Views: 9


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 1680-4422 (Print)
ISSN 2618-9801 (Online)